7. april 2023 – Vejrmandens kommentar

En varmfront er på vej ind over Danmark fra øst, og det giver os flere skyer og stedvis regn i dag, men også varmere vejr i morgen.

Skyerne og regnen påvirker især den sydlige halvdel af landet, mens de nordlige egne går fri og for det meste blot får højthængende skyer. Lørdag er vi helt inde i den varme luft, og så får vi temperaturer på mellem 10 og 15 grader.

Luften tvinges til vejrs

En varmfront er karakteriseret ved, at varmere luft strømmer frem, man taler om varmeadvektion. Atmosfærens umiddelbare svar på den opvarmning er, at luften i frontzonen stiger til vejrs.

Opstigningen afkøler nemlig luften gennem (adiabatisk) udvidelse, når luften kommer op i til stadighed lavere tryk, og atmosfæren og naturen som sådan vil gerne udligne forskelle. Når luften stiger op og bliver koldere, fortættes vanddampen i luften, hvorved skyer bliver dannet, og stedvis dannes der også regn på grund af overmætning.

Varmeadvektionen er en af forklaringerne på sky- og nedbørdannelse i varmfronten. Et andet bidrag kan relateres til dynamiske forceringer, men varmeadvektionen er den vigtigste i dag.